На оглядовому майданчику Держпрому починають зводити скляну огороджувальну конструкцію.

Майданчик облаштовують у межах Програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» до 30-річчя незалежності України.

Туристичний об’єкт на 12-му поверсі Держпрому складається з відкритого оглядового майданчика площею 130 кв.м та закритого приміщення. Наразі роботи виконані на 70%. Як розповіли будівельники, на самому майданчику вже взялися до влаштування огороджувальної конструкції, яка буде виконана зі скла.

«По всьому периметру буде скло висотою 1,40 см. Огородження вирішили зробити зі скла, щоб, з одного боку, менше привертало уваги, а з іншого - було безпечно.  Необхідно було вписатися в загальний образ будівлі, кардинально не змінюючи його», - зазначає представник підрядної організації Ярослав Нирка.

За його словами, найважчою частиною у будівництві були підготовчі роботи, адже Держпром побудований давно. На майданчику виконали утеплення, гідроізоляцію, стяжки, ливнівки тощо.

Паралельно з будівництвом оглядового майданчика на 12-му поверсі було прийнято рішення замінити старий ліфт.

«Одного оглядового майданчика було б недостатньо. Тому що ліфтам у нашому Держпромі - по 93 роки. У зв’язку з цим міняємо ліфт у під’їзді, який підійматиме людей на оглядовий майданчик. Його ми вже отримали, він буде новим, але виглядатиме автентично - повністю повторюватиме вигляд старого», - зазначає директор Держпрому Микола Чехунов.

За словами директора компанії «Харківліфт-1» Анатолія Васильєва, новий ліфт матиме вантажність удвічі більше, ніж старий. Так само вдвічі швидше ліфт підійматиме пасажирів нагору. 50-метрову висоту (12 поверхів Держпрому дорівнює майже 20-поверховому житловому будинку) він долатиме за пів хвилини.

«Уже виконана металоконструкція шахти, сітчаста огорожа, встановлені напрямні ліфтів. Сьогодні підняли несну лебідку і встановили електроніку в машинне приміщення. Наступного тижня будемо встановлювати кабіну, вішати на троси і в налагоджувальному режимі монтувати електрообладнання. За два тижні стоятимуть портали під підшивку», - розповів Анатолій Васильєв.

Окрім цього, у межах будівництва майданчика реконструйовано під’їзд, вхідна група та перехід між 6 та 7 під’їздом.

Джерело інформації: сайт Харківської обласної державної адміністрації