Годинник Григорія Сковороди

Надежда Баско

Підтримую челендж #Яекскурсовод#Харківщина туристична

Виклик прийнято від Олени Елена Чернуха

ГОДИННИК ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

У своїх творах просвітитель нерідко сподобляє світ або суспільство годинниковому механізму, зокрема, механізму лондонського годинника. Саме тому одним із найцінніших експонатів Національний літературно-меморіальний музей Григорія СковородиНаціональний літературно-меморіальний музей Григорія СковородиНаціональний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди є срібний годинник, який належав українському першорозуму.
"Одна з найтяжчих втрат - це втрата часу", - так пише Григорій Сковорода своєму улюбленому учневі Михайлу Ковалинському. Час для нього є однією з найцінніших філософських категорій, без якої філософ не мислив існування ані духовного, ані матеріального, прямуючи "із часу у вічність". За Сковородою, час - це ритм всесвіту, міра руху небесних кіл, основа гармонії світу. Час структурує цей світ, будучи основою його єдності: філософ говорить про єдиний ритм руху планет, часових машин і... людського співу. Не витрачати час намарно, а кожну мить використовувати з користю, усвідомлювати, що в доконечному людському існуванні існує тільки шлях до вічності, але саме життя не є вічним. Філософ стверджує: "На майбутнє ми сподіваємось, сучасним нехтуємо: ми прагнемо до того, чого немає, а нехтуємо тим, що є, так, ніби те, що минає, може повернутись назад або напевно мусить здійснитися сподіване".
Коли було засновано музей у Сковородинівці, годинник, про який йде мова, передав Чернігівський історичний музей. За висновками фахівців, годинник зроблено у 1793-1794 рр. (наприкінці життя філософа) російською фірмою Євсевських, з деталей, виготовлених фірмою "Barwingsten" (Лондон). У 1989 році на внутрішній кришці годинника було виявлено напис "От Грігорія Варсави Сковороди чрезь Стефана Гречину". Кому саме було призначено цей дарунок - до цього часу невідомо. Вважається, що це може бути Стефан Гречина (Георгій Гречка) - священник, викладач Переяславського колегіуму, в якому Григорій Сковорода викладав свого часу курс поетики.
Передаю естафету Тані Радіоненко