Військовослужбовці Нацгвардії України зможуть безкоштовно відвідувати культурні заклади області.

Відповідний меморандум підписали у Харківській обласній державній адміністрації 9 квітня.

Підписання меморандуму присвятили 7-й річниці визволення гвардійцями Харківської ОДА від проросійських загарбників у квітні 2014 року. Підписали його начальник Національної академії НГУ, генерал-лейтенант Сергій Соколовський, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Антон Деньгуб, заступник начальника Східного оперативного територіального об’єднання Національної гвардії України, полковник Сергій Ховайло та керівники харківських музеїв, туристичних центрів та книжкових видавництв.

Антон Деньгуб зазначив, що починаючи вже з 2014 року, в Харкові завдяки волонтерам та творчій інтелігенції розпочалась співпраця між частинами Національної гвардії України, Національної академії Нацгвардії та культурними закладами. Наразі співпраця продовжиться.

«Підписання меморандуму дозволить вивести співпрацю на принципово новий рівень, зробити вільний час курсантів і строковиків насиченим, цікавим, пізнавальним, відкриє хлопцям доступ до унікальних колекцій харківських музеїв, художніх галерей, скарбів архітектурно-паркових комплексів Слобожанщини», - розповів заступник голови облдержадміністрації.

За словами Сергія Ховайла, у Нацгвардії особливу увагу приділяють культурному вихованню строковиків.

«Ми навчаємо їх не тільки військовій справі, а й прищеплюємо основні цінності, адже духовна підтримка та виховання військовослужбовців є пріоритетним напрямком нашої діяльності»,  - сказав Сергій Ховайло.

Директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов, який також підписав меморандум, зазначив, що участь у проєкті – це, в першу чергу, подяка військовослужбовцям, які захищають нашу країну. Вже під час підписання меморандуму видавці Харківщини передали військовим частинам Національної гвардії України та Національній академії НГУ книги.

«Ми вдячні за те, що ми можемо працювати. Ми хочемо передати від видавців Харківщини книги, бо це - частина нашої душі, це можливість для бійців відволіктися, відпочити», - зазначив Віктор Круглов.

Директорка ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» Валентина Холодок підкреслила, що в межах меморандуму відвідати культурні заклади Харківщини зможуть не тільки військовослужбовці, а й члени їх родин.

«Ми маємо бажання і чудову можливість залучати молодь саме до культурного життя міста. І я впевнена, що ніхто не залишиться байдужим. Наразі Харків – один з туристичних лідерів України, що увійшов до Всесвітньої федерації туристичних міст. Цей величезний потенціал ми готові презентувати нашим захисникам Вітчизни саме на партнерських засадах, максимально доступно як для них, так і для членів їхніх родин», - сказала Валентина Холодок.

Довідка. Тристоронній Меморандум про співпрацю в галузі культури, мистецтва і туризму підписали Східне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України, Національна академія Національної гвардії України - з одного боку, і харківські музеї, виставкові зали, художні галереї, туристичні центри та книжкові видавництва - з іншого. Гарантом меморандуму стала Харківська обласна державна адміністрація.

Підписанти меморандуму:

  • ОКЗ «Харківський художній музей»;                         
  • ОКЗ «Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди»;
  • КЗ «Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова»;
  • КЗ «Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна» Харківської обласної ради;
  • КЗК «Харківська художня галерея ім. С.І. Васильківського»;
  • КЗК «Музей видатних харків’ян ім. К.І. Шульженко»;
  • ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму»;
  • КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва»;
  • Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна (від імені: Державного музею природи ХНУ ім. В.Н.Каразіна, Музею археології ХНУ ім. В.Н.Каразіна, Музею астрономії ім. М.П.Барабашова ХНУ ім. В.Н.Каразіна, Музею історії ХНУ ім. В.Н.Каразіна та Центру сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр»);
  • ТОВ «Видавництво «Віват»;
  • ТОВ «Золоті сторінки»;
  • ТОВ «Видавництво «Фоліо»;
  • ТОВ «Видавництво «Ранок».

Також до кінця квітня планується підписання меморандуму про співпрацю з усіма провідними харківськими театрами, обласною філармонією та державним цирком.

Джерело інформації: сайт Харківської обласної державної адміністрації